HAFİF YAĞMUR
İMSAK'A KALAN SÜRE
Inequality Awareness Network – İnan Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Twiser CGO’su Bahar Taşkın Öztürk’ün moderatör olduğu webinarda, YenidenBiz Derneği YK Başkanı, Bağımsız YK Üyesi, Stratejik Danışman Selen Kocabaş ve Kariyer net CEO’su Fatih Uysal konuşmacı olarak yer aldılar.
“Şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik etmek” vizyonuyla 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) düzenlediği webinar ilekadınların iş dünyasındaki yerini, annelik ile kariyer arasındaki dengeyi, cinsiyetler arası ücret farklarını ve fırsat eşitliğini gündeme aldı. Bunun yanı sıra webinarda kapsayıcı politikaların önemine ve cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması için gereken adımlara değinildi.
Pluxee Türkiye sponsorluğunda, Inequality Awareness Network – İnan Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Twiser CGO’su Bahar Taşkın Öztürk moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda, YenidenBiz Derneği YK Başkanı, Bağımsız YK Üyesi, Stratejik Danışman Selen Kocabaş ve Kariyer net CEO’su Fatih Uysal konuşmacı olarak yer aldı.
‘Esnek çalışma düzenlemeleri, özellikle çalışan anneler için kritik bir öneme sahip’
Inequality Awareness Network – İnan Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Twiser CGO’su Bahar Taşkın Öztürk konuşmasında şunlara değindi:
Genç kadınların %90’ı ve kadınların genel olarak %96’sı kariyerlerinde yükselmek istiyor. Ancak, “broken rung” olarak adlandırılan ilk yönetici pozisyonuna terfi edememe durumu, kadınların kariyerlerinde ilerlemelerini zorlaştırıyor. 100 erkek terfi ederken sadece 87 kadın terfi edebiliyor, bu oran siyah kadınlar için daha da düşük: sadece 54 siyah kadın terfi edebiliyor (Lean In) (EWNJ).
Esnek çalışma düzenlemeleri, özellikle çalışan anneler için kritik bir öneme sahip. McKinsey’nin raporuna göre, esnek çalışma imkânları olmadan kadınların %38’i işlerini bırakmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.
‘Cinsiyetler arasındaki eşitsizlik en büyük problemlerden biri’
Kariyer net CEO’su Fatih Uysal konuşmasında şunları vurguladı:
“Kariyer net olarak şirketimizin %58’i kadınlardan oluşmaktadır. Bu sebeple Kariyer net’in yöneticisi olarak kadınların iş yaşamındaki varlığının önemini ve şirketlerin performanslarına ne kadar katkıda bulunduğunu her gün tecrübe ediyorum. Türkiye’nin %50’si kadın, %50’si erkekten oluşmaktadır. Bu durum, cinsiyet dağılımında kadın ve erkek arasında eşitlik var demek oluyor. İşgücüne katılımda ise ne yazık ki eşitlikten söz etmek mümkün değil. Mart 2024 TÜİK verilerine göre, işgücüne katılım oranı erkekte %72, kadında ise %32. Neredeyse iki katlık bir fark var. İstihdam oranı verilerine baktığımızda ise, erkekte %67, kadında ise %33 olarak belirlenmiş. Aynı verilere göre, erkeklerin %6,8’i işsiz iken, kadınların %12’i işsiz. Cinsiyetler arasındaki eşitsizlik ülkemizdeki çalışma hayatının en büyük problemlerinden biri.”
Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: “8 Mart Kadınlar Günü kapsamında, maaş beklentilerini topladığımız geniş kapsamlı bir araştırma yaptık. Maalesef kadınların erkeklere göre maaş beklentisinin %10 daha düşük olduğunu gördük.” diyerek sözlerini sonlandırdı.”
‘Kadınların istihdam oranı çocuğu varsa %25,2, çocuğu yoksa %50,7’
YenidenBiz Derneği YK Başkanı, Bağımsız YK Üyesi, Stratejik Danışman Selen Kocabaş konuşmasında kadınların cesaretini kaybetmemesinin önemini vurguladı:
“Yaptığımız araştırma sonucuna göre, üç yaş ve altı çocuk sahibi kadınların istihdamdaki oranı %25,2 iken, çocuk sahibi olmayan kadınların istihdam oranının %50,7 olduğunu gözlemledik. Bu nedenle çocuk sahibi kadınların işe geri dönüş sürecini doğru yönetmek YenidenBiz Derneği’nin en önemli gündemi.
Esnek çalışma modeli de YenidenBiz olarak, yeni dönemde daha fazla üzerinde duracağımız bir konu olacak. Esnek Çalışma – YenidenBiz Flex programı kapsamında; part-time çalışma, danışmanlık verme ve eğitim modüllerine katılma konuları bizim işe ara vermiş kadınların istihdamı için yaygınlaştırmak istediğimiz öncelikli modellerin başında geliyor. En önemli unsurlardan biri de doğru örnekleri gün yüzüne çıkarmak. Amacımız, ‘ben yaptım, sen de yapabilirsin’ düşüncesini aşılamak. Bu nedenle daha fazla başarılı örnekleri paylaşarak ilham vermek istiyoruz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025SPOR
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025GÜNDEM
22 Ocak 2025