Yaz Mevsiminde Sivilcelerin Tekrarlamaması İçin 10 Öneri
Akne, her yaştan insanı etkilemesine rağmen en çok gençler arasında yaygındır. Sıcak havaların gelmesi ile birlikte cilt yağlanması, siyah nokta ve sivilcelerde de artış görülebilmektedir. Etkili sivilce tedavileri mevcuttur ancak sivilce kalıcı olabilir. Sivilce tedavisi konusunda halk arasında yaygın olarak doğru zannedilen bilgilerin çoğu yanlıştır ve bu, tedaviyi güçleştiren en önemli sıkıntılardan biridir. Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Rıza Başaran, akne tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Erken çocukluk döneminde de görülebilirErgenlik sivilcesi olarak da bilinen akne, bir kıl keseciği ve yağ bezleri hastalığıdır. Çeşitli nedenlerle, yağ bezlerinin deriye açılan ağzının tıkanması, akne gelişiminin ilk basamağını oluşturur. Akne genellikle herkesi hayatının bir noktasında etkiler. En çok hormonal değişiklikler geçiren gençler ve genç yetişkinler arasında yaygındır. Sivilce bu dönemdeki gençlerin %85’inde az ya da çok, farklı oranlarda görülür.Ancak sivilce yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Yetişkin aknesi kadınlarda ve ailesinde sivilce öyküsü olanlarda daha fazla görülebilir. Ayrıca seyrek olarak anne sütünden geçen hormonların etkisiyle erken çocukluk döneminde de ortaya çıkabilir. Sivilce belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Beyaz noktalar (kapalı tıkalı gözenekler)
- Siyah noktalar (tıkanmış gözeneklerin açılması)
- Küçük kırmızı, hassas şişlikler (papüller)
- Uçlarında irin bulunan papüller olan sivilceler (püstüller)
- Deri altında büyük, katı, ağrılı topaklar (nodüller)
- Deri altında ağrılı, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar)
- Cilt gereğinden sık ve sert temizleyicilerle ve sert sürtme hareketleriyle temizlenirse akne şiddetlenebilir. Günde 2 kez yumuşak temizleyici ile temizlemek yeterlidir.
- Akne tedavisi esnasında anti bakteriyel veya akne ilacı içeren temizleyiciler tercih edilmemelidir.
- Yoğun yağlı kremler, kapatıcılar, sıkıştırılmış pudralar sivilce oluşumunu artırır. Cildinizi temizledikten sonra uygulamak için yağsız bir nemlendirici seçin.
- Akneler sıkılmamalıdır, bu durum aknenin yayılmasına veya kalıcı olmasına neden olabilir.
- Spor kasklarından, şapka, dar kıyafetlerden veya sırt çantalarından kaynaklanan basınç akneye sebep olabilir. Bu gibi aksesuar ve kıyafetler giyilirken dikkat edilmeli, cildin hava almasına özen gösterilmelidir.
- Hava kirliliği ve belirli hava koşulları, özellikle yüksek nem akneye sebep olabilir. Böyle durumlarda cilt bakımına ve temizliğine daha çok özen göstermek gerekmektedir.
- Stres akneye neden olur. Stresi azaltacak önlemler fayda sağlayabilir.
- Egzersiz yaptıktan veya terledikten sonra cildinizi yıkayın.
- Gün sonunda veya yatmadan önce makyajınızı çıkarın.
- Cildinizde yara izlerinin oluşmasını önlemek için cildinizin doğal olarak iyileşmesine izin verin.